Resmi Gazete’de yayımlandı! O ürünlerin etiketlenmesinde kurallar değişti

Tarım ve Orman Bakanlığı, krema ve kaymak üretimi ile bu
ürünlerin etiketlenmesine ilişkin standartlarda değişikliğe gitti.

Bakanlık tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi
Krema ve Kaymak Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu değişikliğe göre, tebliğ kapsamında yer alan
ürünlerin inek, koyun, keçi veya manda sütünden elde edilmesi net bir şekilde
belirtildi.

Fermente veya ekşi krema üretiminde kullanılacak laktik
asit bakterilerinin, son tüketim tarihine kadar ürünün içinde mevcut, canlı ve
aktif olması gerekecek.

SÜT YAĞI DIŞINDA YAĞ OLMAYACAK

Söz konusu değişiklik kapsamında piyasaya arz edilen
ilgili ürünlerde süt yağı dışında hiçbir hayvansal yağ ya da bitkisel yağ kullanılmayacak
ve ürünlere süt proteini dışında protein ilavesi yapılmayacak.

Çeşnili işlem görmüş kremalarda taklit ve tağşişe
sebebiyet verecek çeşni maddesi, kaymak ürününde ise doğrudan çeşni maddesi
kullanılamayacak.

Etiketleme kapsamında yapılan değişikliklerle birlikte, benzer
amaçlar için üretilen ve tebliğ kapsamı dışında kalan ürünlerin etiketinde,
reklam, tanıtım ve sunumunda “krema” ifadesine yer verilemeyecek.

“İşlem görmüş krema” ifadesi, gıdanın adı
olarak kullanılamayacak. İşlem görmüş kremalarda gıdanın adı, ürün özelliğine
göre tanımlarda yer alan adlandırmalara uygun olarak belirtilecek.

Başa dön tuşu